Het volledige mout- en brouwproces
Hieronder vindt u een volledig brouwproces met uitleg over hoe Josatech Projects u kan ondersteunen en helpen bij de automatisatie.
Automatisatie van een brouwerij of mouterij
Op deze pagina ziet u een overzicht van het mout- en brouwproces voor de productie van bier. Dit voorbeeld maakt de toegevoegde waarde van onze ondersteuning duidelijk. Als u hierover vragen heeft, neem gerust contact op!
Door water toe te voegen met een temperatuur van 15°C verhoogt men het vochtgehalte stapsgewijs tot deze 45% bereikt. Dit gebeurt in 3 fasen omdat niet elke laag even snel water opneemt.
Het water wordt regelmatig ververst om onzuiverheden en micro-organismen te verwijderen. Hierna test men op watergevoeligheid en kiemrust.
In de kiemkuip draait een mixer rond die de kiemende massa keert. Zo voorkomt de mouter verstikking en schimmelontwikkeling. Men regelt de temperatuur en luchtcirculatie door ventilatoren nauwkeurig.
Tijdens de kieming worden enzymen aangemaakt die de brouwer nodig heeft. De mouterij degradeert ook andere substanties zoals celmateriaal, dat allesbehalve wenselijk is voor de brouwer.
De gewenste hoeveelheid per mout type wordt gewogen en daarna licht gebroken in de moutmolen.
Dit om te waarborgen dat de mout water kan opnemen en dat de mout in een later stadium een goed filtratie bed kan opbouwen.
In de maïskuip maakt men gebruik van verschillende temperaturen en rusttijden om het zetmeel in de mout om te zetten in vergistbare suikers.
Een mixer waarborgt de homogeniteit van het mengsel van mout en water. De bewaking van de zuurtegraad (pH) is hier enorm belangrijk, net als de watercompositie.
Na de vorlauf wordt er afgelaten naar de kookketel en tegelijkertijd wordt het moutbed uitgespoeld met een hoeveelheid water. De aflopen naar de kookketel worden nauwkeurig gemeten op suikergehalte en ph.
De snelheid van de afloop mag niet te snel verlopen om het compacteren van het moutbed te voorkomen.
Het wort wordt nu een ingestelde tijd aan de kook gebracht en hop, eventuele kruiden worden toegevoegd. Het wort wordt nu steriel gemaakt en ongewenste stoffen worden afgekookt.
Ook hier is de ph van belang voor zowel hop rendement en optimale condities voor eiwit neerslag te creëren. Na het koken wordt de hop materie, eiwitneerslag en andere stoffen gescheiden in de whirlpool.
Dit is ook meteen de eerste klaring van het wort na het koken.
Vanuit de whirlpool tank wordt het hete wort door een platenkoeler gepompt zodat de gewenste temperatuur wordt bereikt voor het aanzetten van de gisting.
Tegelijkertijd wordt er zuurstof geïnjecteerd tijdens de transfer naar de gisttank achter de koeler om de gist de meest optimale condities te geven.
Bij grote brouwerijen wordt de gist nu ook al mee geïnjecteerd tegelijkertijd met de zuurstof. Bij kleinere brouwerijen gebeurt dit met de hand.
Tijdens de transfer wordt de gist toegevoegd en de gisttank afgesloten. Na 8-24 uur is de gist al bezig met het omzetten van suikers naar alcohol. Dit gebeurt bij temperaturen tussen 18 en 26 graden afhankelijk van de gist stam.
Aangezien gist exothermisch is is externe koeling van deze tanks van vitaal belang om de gist zo gelukkig mogelijk te houden. Brouwers maken wort, gist maakt bier is een bekende uitdrukking in de sector.
Na de lagering wordt het bier getransporteerd naar nieuwe helder bier tanks. Onderweg worden ze gefilterd om de houdbaarheid te verbeteren.
Als er hergisting op de fles moet plaatsvinden, dan wordt er een kleine hoeveelheid opgeloste suiker en gist aan toegevoegd. Bij bieren die niet hergisten op de fles wordt het CO2-gehalte op peil gebracht.
Men transporteert hierna het bier naar afvullijnen. Hier wordt het bier verpakt en gelabeld.
Wat Josatech Projects kan betekenen voor uw automatisering
Softwareontwikkeling en optimalisatie van onder andere:
- Dosering en transport van grondstoffen en ingrediënten en opslagbeheer van tanks.
- Maischtemperatuur en rusttijden met stappenprogramma’s en receptmodules.
- Kooktemperatuur en -duurtijdbewaking van temperatuurregelingen.
- Hop- en kruidentoevoegingen via stappenprogramma’s volgens recepten of manuele interacties door de operator.
- Vloeistoftransport van en naar gist- en fermentatietanks met tankmanagement modules.
- CIP-programma’s voor het reinigen van de installatie na het beëindigen van een batch.
- Batchprogramma’s en rapportages.
- Het leveren van elektrische aandrijvingen voor het sturen van de pompen.
- Het leveren en de ontwikkeling van compacte besturingen voor microbrouwerijen op basis van Tia Portal.
- Levering van PCS 7 batch- en routecontrolesystemen op maat van uw brouwerij.
- Levering van servers, storage en netwerkapparatuur voor de virtualisatie van de brouwerij.
Neem contact met ons op en we werken een oplossing uit op maat van uw brouwerij of andere situatie, klein of groot.